donderdag 23 februari 2012

Bartel Mateusz

Deze naam zal sinds vorige week wel wat bekender klinken nadat hij het A-tornooi van Aeroflot in Moskou op zijn naam schreef. Het was een kleine verrassing want er waren flink wat favorieten. Uiteraard moet je als speler enig geluk hebben om zulk tornooi te kunnen winnen. Bartel Mateusz fideprofiel kan gevonden worden op fide ratingcard .

Bron: http://ratings.fide.com


Normaal doe ik niet aan rapporteren van tornooien waaraan ik zelf niet deelneem (dit laat ik over aan de andere sites en blogs) maar voor Mat maak ik een uitzondering omdat ik de speler al enige tijd volg. Dit is geen toeval als je weet dat hij een fervente Hollands-speler is. Spijtig geen stonewallspeler maar wel een Leningraderexpert die als 1 van de weinige (sub)toppers het systeem nog gebruikt als 1 van zijn hoofdwapens. Ooit wil ik die variant van het Hollands ook wel eens in mijn repertoire opnemen als ik genoeg heb van de Stonewall. Het is volgens mij geen toeval dat de Stonewall ergens ophoudt als hoofdwapen bij 2600 elo terwijl Leningraders frequent gespeeld worden tot bijna 2700 elo.

Ook tijdens Aeroflot speelde Mat het Hollands met succes tegen een ex-2700, Eljanov  met een redelijke partij, zie hieronder.
Mijn aandacht gaat/ ging vooral uit naar zijn behandeling van de anti- Hollandse systemen. In 2006 kreeg ik in de Brugse meesters serieus klop o.a. door de nu Belgische topper Malakhatko Vadim. Het betrof een lastig anti-Hollandssysteem waarin Vadim zich specialiseerde. Zie:
Enkele maanden later zag ik een verfrissend en erg creatieve partij van Mat tegen dezelfde Vadim Malakhatko, zie hieronder:
Ik was vrij snel verkocht door zijn ideeën en implementeerde ze vaak in mijn eigen partijen. Ik was trouwens niet de enige die dezelfde conclusies maakte want op chesspub, zie chesspub werden bepaalde lijnen onmiddellijk gedoopt als de 'Bartel' opening.

Het is  leuk voor een  adept van het Hollands om te zien dat een topspeler blijft  de moed opbrengen om deze strategisch riskante opening op regelmatige basis te spelen. Ik vrees als Mat nog verder doorgroeit naar hogere eloregionen dat we wellicht minder zijn gegoochel in het Hollands zullen zien maar ik blijf hopen op het tegendeel uiteraard.

Brabo

Addendum 2 maart 2012:
Bartel heeft nu ook het Pools nationaal kampioenschap gewonnen, zie Chessbase Bartel. Echter deze keer speelde hij geen Hollands alhoewel hij meerdere gelegenheden had. Je kon reeds lezen in mijn laatste alinea dat ik hiervoor vreesde want Hollands wordt nu eenmaal te riskant om regelmatig op topniveau te spelen. 

4 opmerkingen:

  1. Is je partij tegen Vadim wel juist?
    Op zet 42 kun je toch gewoon Txd1 spelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed opgemerkt! De partij heb ik gekopieerd van de officiële publieke databases maar 42.Td1 werd niet gespeeld. In mijn persoonlijke database staat de correcte zet, nl. 42.Td7 gevolgd door 43.Tcc7. Ik heb het aangepast.

      Je moet weten dat de Brugse meesters, 1 van de eerste tornooien was die online te volgen was. Wellicht waren er nog wat kinderfoutjes in het systeem. Bovendien werd er snel gespeeld in de eindfase van de partij daar we slechts 90 minuten voor de hele partij gekregen hadden met 30 seconden increment per zet.

      Verwijderen
  2. Brabo

    Ik kan me vergissen, maar ben jij, met je Hollandse verdediging, ooit in een sterk tornooi niet eens geconfronteerd geweest met 1. d4 - f5 2. g4 ? Ik dacht dat ik dat ooit in in het, nu reeds ter ziele gegane, blaadje van de VSF had gelezen. Men schreef toen iets in de genre van "alle middelen zijn goed om Brabo uit zijn voorbereiding te krijgen, bovendien is deze zet zelfs zo slecht niet".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zodra je een paar lijntjes kent, wordt er geroepen van voorbereiding. Wel ik vind mijn openingskennis zwaar overschat en het is erg leuk om te zien hoe spelers mindere varianten kiezen om de voorbereiding te ontwijken.
      Ik heb eens een heel seizoen niets anders tegengekregen dan dingen zoals 1.c3, 1.a3, 1.Pc3, 1.Ph3, 1.e3, 1.b3, 1.d3 ...
      Ik speelde er steevast f5 op. Vandaag heb ik wel geleerd dat er betere zetten bestaan dan f5. Ik zal binnenkort een berichtje met een concreet voorbeeld hierover publiceren.

      Verwijderen